Brugskunst
Glasengle
Snemand - glas
Læderdyr
Amuletengle
Øreringe med lædervedhæng
Porcelænsvase
Punge af kernelæder
Taske af kernelæder
Snemand - træ
 Vaser af læder
Snemand - keramik
læder kork krukke (2)
Nisser i porcelæn
Keramikskål
Engel - træ
Læderhjerter
Keramiknisser
Engle-ørehængere
Nisser - glas
smykker af læder
Keramikskåle
sommerfugl
Crazy trees

Jeg fremstiller håndlavet brugskunst af eget design, og derfor unik brugskunst.


Jeg arbejder fortrinsvist med materialerne kernelæder, keramik, glas, træ og lidt sølv. Materialer, der har hver deres egenskaber, og derfor kan noget forskelligt - både for sig selv og i kombination med hinanden. Læs mere længere nede.

Jeg sælger hovedsageligt min brugskunst på markeder.

Nedenfor kan du se hvilke markeder, jeg har planlagt at deltage på.

Du kan også finde en del af min brugskunst hos Kreariet i Kulhuse.

(Et hyggeligt kreaværksted, hvor du både selv kan være kreativ og købe unik håndlavet brugskust)

Brugskunst af Iben Klitgaard

Kommende markeder/begivenheder

Julestand i Århus

KREA messe i Roskilde

Hvornår: 12. april 2025 kl.10-16

Hvor: Roskilde Kongres- og Idrætcenter Hal D - Møllehusvej 15, 4000 Roskilde

Entré: 50,- for voksne


www: ja


Kom indenfor i en verden, hvor kreativiteten blomstrer, og eventyret venter. Den store KREA-messe byder på en omfattende samling af kunsthåndværk og en rejse gennem et væld af stande, workshops og aktiviteter, der er klar til at inspirere og engagere.

Med over 100 udstillere og mere end 200 stande tilbyder messen en unik mulighed for at udforske kunsthåndværkets verden. Uanset om du søger efter noget specielt til hjemmet, materialer til dine egne projekter, eller ønsker en hyggelig dag med familien, så byder messen på noget for alle.

Workshop hos Kreariet - Påskeæg i læder

Hvornår: 14. april 2025 kl.11-14

Hvor: Kreariet - Sandkærvej 1, Kulhuse, 3630 Jægerspris

Entré: Nej


www: ja


Drop-in workshop:
Udform dit eget påskeæg i kernelæder, dekorer med tusser eller akvarelfarver og pynt med et fint satinbånd.

1 stk.: 60,-
3 stk.: 145,-

Tilmelding er ikke nødvendig – du kan bare kigge forbi mellem kl. 11 og 14 og lave påskeæg.

Kunst i Pinsen

Hvornår: 7.- 9. juni 2025 kl.10-16

Hvor: Gulddyssegård - Gulddyssevej 70, 4000 Roskilde (Gundsømagle)

Entré: Nej


www: ja


Flere af Kulturgårdens medlemmer vil fremvise deres kreationer inden for mange forskellige kunstarter - lige fra keramik, glas og sølvsmykker til papirkunst mm.

En del sidder også og pusler lidt med nogle af deres kreationer.

Lørdag er der Pinsejazz på gårdspladsen kl. 10:30-13:30 og kl. 14 er der indvielse af kulturhaven.

Musicon Designmarked

Hvornår: 30.- 31. august 2025 kl.10-16

Hvor: BOXEN Holbæk – Østre Havnevej 11, 4300 Holbæk

Entré: Nej


www: ja


Designmarkedtraditionen fra Roskilde videreføres nu i helt nye rammer.
Nu i eventhuset BOXEN i Holbæk, der tilbyder en intim ramme for et spændende marked med kunst, kunsthåndværk og design. Fokus er derfor fortsat på upcoming- og etablerede designere/kunstnere/producenter med egne produkter.
Kerneværdierne er som altid unikke produkter, det gode håndværk, egen produktion og bæredygtighed.

Som en del af designmarkedet vil der være loungeområde med et spændende udvalg af drikkevarer og spisemuligheder, der kan danne rammen om et hyggeligt besøg.

Aarhus Kunst og julemarked

Hvornår: 28.- 30. november 2025 kl. 12-18 fre / 11-17 lør & søn

Hvor: Ridehuset - Vester Allé 1, 8000 Århus

Entré: Nej


www: ja


Besøg Aarhus’ største og hyggeligste julemarked og få juleglæden helt i top. Det årlige julemarked i Ridehuset har kørt fast i over 30 år, og er dermed også et af de ældste og mest traditionsrige julemarkeder i Aarhus. 
Her kan du opleve unikt udvalg af kunsthåndværk der repræsenterer alt fra tidens trends til gamle kunsthåndværk, der er gået i arv gennem tiderne. Alt sammen med et personligt og kunstnerisk præg fra den enkelte udstiller. Sagt på en anden måde – du finder ikke noget her, du også kan købe i butikkerne rundt om i byen.

I de 80 stande skinner håndværkernes kreative kræfter igennem i deres produkter, og de selv står klar bag disken til at fortælle løs til alle interesserede gæster.

Materialer

Jeg arbejder især med materialerne kernelæder, glas, keramik, træ og sølv. Der kan dog sagtens komme andre materialer i blandt - især benytter jeg perler af forskellige naturmaterialer til nogle af mine smykker.

Jeg kan godt lide at brede mig over så forskellige materialer, da de forskellige egenskaber giver en meget større vifte af muligheder, for at udforme mine idéer til et fysisk kunstværk, og egenskaberne passer til forskelligt temperament - hvilket jo ikke nødvendigvis er det samme fra dag til dag.

I linkene herunder kan du læse lidt mere, om selve materialerne jeg benytter og om mit arbejde med dem.

Glas

Jeg arbejder med det amerikanskproducerede glas kaldet System 96, som produceres af Oceanside Glass and Tile.

Jeg køber glasplader i forskellige farver og mønstre, som jeg "tilskærer" - lidt lige som patchwork - til forskellige figurer. Glasset fuses (smeltes) herefter sammen i en specielovn på forskellig vis, afhængig af det udtryk jeg ønsker at få frem i det færdige stykke glas.


Glasset er et spændende materiale at arbejde med, men det har nogle grundliggende fysiske egenskaber, som bestemmer en del af, hvad der kan laves. Især fordi det gerne vil være fladt. Jeg ser det dog som en udfordring, at at få rummeligheden frem i mine værker som feks med sommerfuglen på billedet.


Historik


Jeg startede med at arbejde med glas, efter jeg havde været på mit første højskoleophold i 2013 - hvor det stod i glasfusingens navn i en uge.

Men så længe jeg kan huske tilbage, har jeg været facineret af glaskunst og fremstillingen heraf, så det var ikke helt tilfældigt, at valget faldt på lige netop det kursus, da jeg ville prøve om højskoleophold var noget for mig.


Varmtglas er afprøvet i 2018 på mit 4. højskoleophold. Men det er et svært håndværk at mestre (der er en årsag til længden af glaspusternes uddannelse) og det er ikke sådan bare lige at få plads og råd til værkstedet ...

Læder

Jeg arbejder hovedsageligt med kernelæder, som er vegetabilsk garvet. Denne garvning er meget mere miljøvenlig (end krom-garvning) og giver læderet nogle egenskaber, som gør det godt til at bearbejde i hånden - altså med syl, dobbeltnål og tråd - ingen maskinsyning her!


Når jeg selv farver læderet benytter jeg waterstain, som er ufarligt at arbejde med. Ofte benytter jeg dog også gennemfarvet læder.

Som slutbehandling får læderet en god læderfedt, der er et 100% naturligt produkt fremstillet efter gamle håndværksmæssige traditioner.


Jeg anser mine lædervarer for at være ganske miljøvenlige og er samtidig en respektfuld udnyttelse af ressourcerne, da kernelæder er et viderebearbejdet "restprodukt" fra produktionen af bøffer.

(Det hænder dog, at jeg også bruger andre læderprodukter - så som snørre - hvor jeg ikke kender tilblivelsesprocessen.)


Jeg benytter hovedsageligt hørtråd til at sy læderet med, men kan også finde på at bruge noget af det mere farverige kunsttråd.


Jeg holder meget af at arbejde med læder, da det er et rart materiale at have mellem hænderne, og lige som med sølvet er det et materiale, hvor man ser resultatet af bearbejdningen med det samme. Jeg må sige at det har fanget min interesse i en større grad, end jeg først havde forventet - man kan jo 1000 ting med læder.


Historik


Jeg savnede et højskoleophold, og huskede at der var noget med læder, der lød interessant, så det var igen højskolen, der stod for min grundliggende viden inden for dette materiale.


Jeg har arbejdet med læder siden starten af 2015.

Keramik

Jeg arbejder med stentøjsler og porcelænsler.

Stentøjsleret er godt at dreje i, mens porcelænsleret har en flot hvid farve og kan blive gennemskinneligt, når det er tyndt. Samtidig har porcelænsleret en dejlig klang, hvis det laves til små uroer.


Jeg kan godt lide at dreje, men har også fået mere smag end tidligere (se under historik) for at lave figurer samt ting i pladeteknik.


Det dejlige ved ler, er at det kan formes stort set som man vil, så længe der laves en nogenlunde jævn tykkelse. Med porcelænsler kan der i en vis grad leges med lysgennemfald, som kan give noget liv og elegance ud over formen.


Historik


Ler er det materiale jeg først begyndte at arbejde med. Det var i valgfaget "formning" i slutningen af folkeskolen, jeg opdagede den lækre fornemmelse af vådt ler på hænderne, mens der på drejeskiven former sig en lille skål ... eller et askebæger, når det hele faldt sammen.

Interessen var vakt, og jeg fortsatte på ungdomsskolen, så længe jeg kunne få lov at deltage.

Jeg lavede også lidt figurer og forskellige ting i pladeteknik, men det var især drejeskiven, jeg kastede mig over i teenageårene.

Jeg nåede faktisk at blive rigtig god til at dreje - kunne dreje store skåle, fyrfad, tekander og næsten ens kopper!

Desværre løb det ud i sandet, da jeg blev for gammel til at gå på ungdomsskolen, og der skulle gå en 16 - 18 år før jeg igen satte mig ved en drejeskive.

Sølv

Det sølv jeg arbejder med, køber jeg i plader og tråde.

Det er disse plader og tråde, som jeg bearbejder (saver, klipper, bøjer, banker, valser, loder, sliber, polerer) til et smykke.

Sølv er et "her og nu materiale" forstået på en måde, at resultatet af bearbejdningen ses med det samme og skal ikke efterbearbejdes med en brænding som glas og keramik, hvor udtrykket ændre sig til sidst.

Det kan bruges både til ganske bittefine ting samt større grovere, og giver derfor nogle helt andre mligheder end jeg har været vandt til med de andre materialer.

Jeg synes det er fantastisk at se udviklingen gennem bearbejdningen.


Historik


Arbejdet med sølvet er noget jeg fik øje på, da jeg ledte efter flere spændende højskoleophold. Jeg har arbejdet med det siden sommeren 2015 og været på flere efterfølgende højskoleophold med sølv som materiale.

Træ

Når jeg arbejder i træ, er det hovedsageligt med trædrejning. Lige som med sølvet er træ et materiale, hvor man ser resultatet med det samme, men er alligevel mere levende at arbejde med. 

I træet er der liv - nogen gange dukker der "tegninger" op undervejs og andre gange er det synligt fra start. Således kan jeg bruge årer, knaster og farver som udgangspunkt i det jeg vil fremstille.

Jeg ynder at fremstille dele eller figurer, der skal sammensættes med (nogle af) de andre materialer


Historik


Arbejdet med træ er resultatet af mit 5. højskoleophold (2019).